Článok predstavuje growbox, inovatívny vynález, ktorý revolúciou priniesol vnútorné pestovanie marihuany. Growbox...
Čo je dekarboxylácia konope?
Pojem dekarboxylácia nie je veľmi známy ani medzi milovníkmi konope. V tomto článku vám vysvetlíme, čo tento pojem znamená a aké sú najlepšie spôsoby dekarboxylácie.
Poznáte to... Telefonujete s dobrým kamarátom, pýtate sa ho čo práve robí a on vám len sucho odvetí: „ááále, dekarboxylujem.“ Pokiaľ je váš kamarát milovník thc, poprípade sa zaoberá liečivými účinkami konope, po prečítaní tohto článku, budete vedieť presne o čo ide. Ba čo viac, budete vedieť ako na to a možno vášho kamaráta ešte poučíte.
Aj napriek tomu, že tento neznámy pojem znie tak trochu komplikovane, jeho význam je omnoho jednoduchší, ako vyslovenie slova „dekarboxylácia.“ V skratke a veľmi laicky povedané: je to sušenie trávy. Veľmi dôležitý proces, pri ktorom sa mení THCA (karboxylové kyseliny obsiahnuté v surovom konope) na THC (derivát týchto kyselín so žiadaným účinkom). Podobné je to aj s CBD.
Tip:
Pre bylinkárske účely všeobecne platí, že teplota do 100°C je šetrnejšia.
Prirodzená dekarboxylácia je voči obsiahnutým látkam v rastline najviac šetrná, ale zároveň najdlhšia. Môže totiž trvať až jeden rok. Ideálne podmienky pre tento postup vytvoríte v tmavej miestnosti s nižšou teplotou a vlhkosťou okolo 50 %. Stav sušiny treba kvôli plesniam pravidelne kontrolovať.
Tip 2:
CBD je na rozdiel od THC viac háklivejšie na vyššie teploty. Čím je teplota nižšia, tým lepšie pre CBD.
Pokiaľ ste nedočkaví a fajčenie už jednoducho nepočká, môžete využiť vaporizér, ktorý nastavíte na požadovanú teplotu, pri ktorej sa účinné látky uvoľňujú. Pri klasickom fajčení, napr. pomocou fajky znehodnotíte zbytočne veľa dôležitých látok a zapálenie ešte vlhkého, surového materiálu je takmer nemožné. Preto je vaporizácia ideálna voľba.
V prípade, že vaporizér nemáte, alebo si chcete vyrobiť liečivú tinktúru, poprípade napiecť nejaké konopné dobroty, môžete využiť aj jeden z nasledovných spôsobov.
Konope a trúba na pečenie
Asi ten najznámejší spôsob sušenia, čiže dekarboxylácie, je s pomocou trúby na pečenie.
-
Potrebujete plech, na ktorý položíte papier na pečenie.
-
Konope treba dobre nadrviť, aby sa dalo na papier naniesť v tenkej rovnomernej vrstve.
-
Trúbu zahrejte na 115°C a vložte do nej plech s konope na dobu 45 minút. Pri 90°C nechajte trúbu zapnutú 1,5 hodiny.
V polovici doby sušenia je potrebné konope obrátiť a opäť rozložiť v rovnomernej vrstve.
Rastlinný materiál by mal byť po usušení v trúbe ľahko drobivý.
Sušenie v mikrovlnke
Mikrovlná trúba je pre sušenie konope tiež vhodná, no teba pri nej viac experimentovať.
Každá mikrovlnka je totiž iná a kontrolovanie teploty v nej, je takmer nemožné.
-
Rastlinný materiál tiež dobre rozdrvte a rozložte v miske, alebo na tanieri.
-
Radšej začnite dlhším ohrevom s nastavením programu na nízku, alebo strednú úroveň. Pri programe s najvyššou intenzitou ohrevu, nenechávajte rúru zapnutú dlhšie, ako 90 sekúnd.
Orientovať sa môžete podľa čuchu. Čím je vôňa konope prenikavejšia, tým lepšie. Pokiaľ už cítite spáleninu, takste to prehnali.
Sous-Vide - sušenie vo vákuu
Pokiaľ sa chcete spáleninám úplne vyhnúť, použite horúcu/vriacu vodu a vákuové vrecko (sáčok).
-
V prípade, že máte k dispozícii hrniec s nastaviteľnou teplotou, nastavte ho na 95°C. Ak taký hrniec nemáte, môžete použiť aj obyčajný hrniec a vodu nechajte zovrieť.
-
Keď má voda 95 – 100°C, vložte do nej dobre podrvené konope vo vákuovom vrecku a varte po dobu 60 minút.
Nech si už vyberiete akýkoľvek spôsob dekarboxylácie, kvalitná vodná fajka vám určite spríjemní pocit dobre vykonanej práce, o ktorý sa môžete podeliť napríklad zdieľaním tohto článku.
Článok pre vás pripravil: Smoker Joker