Vyberte si vodnú fajku podľa výšky a zažite dym buď intenzívnejší a teplejší, alebo chladnejší a jemnejší! Porovnajte...
Ako vyrobiť konopný sirup? Domáci recept ako od babičky!
Ako vyrobiť konopný sirup? Konopný sirup je mnohostranný a účinný spôsob, ako si naplno vychutnať účinky marihuany. Môžete ho pridávať do nápojov, polievať ním rôzne lahôdky a dezerty či priamo konzumovať. Ak chcete vyskúšať niečo nové, alebo hľadáte alternatívu k tradičnému fajčeniu, konopný sirup môže byť správnou voľbou. Dnes si ukážeme, ako jednoducho a rýchlo je možné túto maškrtu pripraviť v každej kuchyni. Pripútajte sa, práve začíname!
Čo je konopný sirup?
Konopný sirup je hustejšia kvapalina s infúziou kanabisu, ktorá kombinuje tetrahydrokanabinol (THC) so sirupovým základom, vyrobeným z cukru a vody. Svojou konzistenciou a chuťou sa podobá na bežný sirup, avšak obsahuje THC, preto má výrazné psychoaktívne účinky a spôsobuje známy „high efekt“. Konopný sirup je vďaka tomu oveľa vzrušujúcejší než bežné sladidlá. Navrhnutý je tak, aby bol ľahko použiteľný a ponúkal diskrétny, ale pohodlný spôsob konzumácie kanabisu. Okrem toho, že sa využíva ako prísada či sladidlo do rôznych jedál a nápojov, pre rýchlejšie vstrebávanie do krvného obehu je použiteľný aj sublingválne, teda pod jazyk. Táto metóda užívania marihuany je zvlášť obľúbená medzi jednotlivcami, ktorí neradi vdychujú dym, alebo konopné výpary, no stále požadujú patričné účinky THC.
Spôsoby používania
Účinky konopného sirupu sa líšia v závislosti od veľkosti dávky, individuálnej tolerancie či potencie marihuany. Očakávať možno stavy eufórie aj hlbokého relaxu, pričom nástup a trvanie účinkov sa bude líšiť s prihliadnutím na spôsob použitia sirupu. Ak sa konopný sirup použije sublingválne, THC prenikne cez sliznicu úst priamo do krvného obehu, preto sa účinky dostavia behom pár minút a trvať môžu niekoľko hodín. Ak sa však sirup prehltne, THC musí prejsť žalúdkom a pečeňou. Počas toho sa väčšina THC premení na 11- hydroxy-THC, ktorý je účinnejší než pôvodný THC. V dôsledku toho sa efekt môže dostaviť až po hodine, niekedy aj neskôr, avšak trvanie účinkov môžete pociťovať aj polovicu dňa.
Čo všetko budeme potrebovať?
Výroba konopného sirupu nie je vôbec zložitá, vyžaduje si len zopár ingrediencií a základné vybavenie kuchyne. Pripomíname, že hodnoty uvedené v nasledujúcom zozname sú len orientačné, preto si ich stále môžete upraviť podľa vlastného uváženia. Nezabúdajte však na to, že tieto zmeny môžu ovplyvniť účinok a chuť výsledného produktu. Potrebovať budeme:
• 5 až 10g podrveného kanabisu (presné množstvo závisí od potencie použitého kmeňa)
• 700ml vody (slúži ako rozpúšťadlo)
• 700g kryštálového cukru (funguje ako sladidlo)
• 2 polievkové lyžice rastlinného glycerínu (pomáha zahustiť sirup a naviazať naň konopný extrakt)
• hrniec
• sitko alebo sterilnú gázu
• plech na pečenie
• papier na pečenie
• trochu citrónovej šťavy, pár lístkov mäty
• sklenenú fľašu (uzatvárateľnú) na uskladnenie sirupu
Aký je postup výroby?
1. Rúru na pečenie predhrejte na 110 až 115 stupňov Celzia. Vezmite grinder a dôkladne rozdrvte konope, nie však príliš najemno. Podrvené konope rozložte na plech vystlaný papierom na pečenie a vložte na 30 až 40 minút do rúry. Dávajte pozor, aby ste nezapli ventilátor! Toto „pečenie“ je známe ako dekarboxylácia konope - ak ho vynecháte, váš sirup zostane bez akýchkoľvek aktívnych účinkov.
2. V hrnci zmiešajte cukor s vodou a zahrievajte ho na miernom ohni dovtedy, kým sa cukor úplne nerozpustí.
3. Do hrnca pridajte dekarboxylované konope a za občasného miešania varte približne 20 minút.
4. Prilejte glycerín a príchuť (citrónovú šťavu, lístky mäty), všetko spolu varte ďalších 5 minút.
5. Obsah hrnca potom prelejte cez sitko alebo preloženú gázu, použité konope vyhoďte.
6. Prefiltrovaný sirup nalejte do fľaše a po vychladnutí ho vložte do chladničky. Takto uskladnený sirup je vhodné spotrebovať do 4 týždňov.
Ako sa konopný sirup používa?
Konopný sirup je skvelou alternatívou k tradičným sirupom a sladidlám. Jeho použitím môžete do rôznych jedál a nápojov vniesť účinky kanabisu a vychutnať si tak príjemnú sladkosť spojenú so silou zelenej rastlinky. Konopný sirup je možné použiť ako polevu na rôzne dezerty, zákusky, palacinky, vafle, výborne sa však hodí aj do ovocných šalátov, jogurtov, ovsených a ryžových kaší. Pridať ho môžete aj do horúcej čokolády, kávy, čaju alebo smoothies.
Bezpečnosť nadovšetko!
Pri dávkovaní konopného sirupu dbajte na striedmosť a nikdy neprekračujte svoje limity. Fľašu so sirupom riadne označte - hlave vtedy, ak používate spoločnú chladničku. Konopný sirup uchovávajte mimo dosahu detí a domácich zvierat. Okrem toho, pred použitím či výrobou konopného sirupu si stále overte a rešpektujte právne postavenie kanabisu v danej oblasti.
Ako vyrobiť konopný sirup – záver
Výroba konopného sirupu v domácom prostredí je proces, ktorý plne umožňuje prispôsobiť si chuť aj potenciu bylinného produktu svojim predstavám. S trochou zručnosti je tak možné získať sirup, ktorého použitie je nielen všestranné, ale aj veľmi jednoduché a praktické. Majte sa pekne a užívajte si veci s mierou a zodpovedne, priatelia!
Napíšte komentár
Prihláste sa, ak chcete uverejniť komentár